Nov gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lukovek je decembru 2017 poleg nove strehe dobil dodaten namen, saj smo na njegovi strehi postavili sončno elektrarno (moč 11 kW). Ker so se v PGD Lukovek poleg sončne elektrarne odločili tudi za toplotno črpalko za ogrevanje, so z obema investicijama dosegli samooskrbo gasilskega doma.

 Za celotno porabo električne energije za ogrevanje so zagotovili vir zelene energije.

Primer gasilskega doma v Lukovku je bil naš prvi primer opremljanja gasilskega doma s sončno elektrarno, a ker dobri zgledi vlečejo, smo v letu 2018 v občini Trebnje nadaljevali z urejanjem dokumentacije za podobne projekte.  Pomlad 2019 bo tako na gasilski dom Trebnje prinesla že drugo sončno elektrarno nazivne moči 14,3 kW in bo pokrivala porabo energije ne le za potrebe PGD Trebnje, ampak tudi drugih subjektov, ki poslujejo v stavbi gasilskega doma.

Sistem samooskrbe na objektih družbenega pomena kot so gasilski domovi ima dvojni pomen:

  1. za celotno porabo električne energije zagotavljajo vir zelene energije;
  2. lokalni skupnosti dajejo zgled, kako lahko s trajnostno naravnanostjo dolgoročno poskrbi za samooskrbo z električno energijo.

ENERTRON sončne elektrarne ne zagotavljajo zgolj samooskrbe gospodinjstev ali gasilskih domov, temveč tudi šol, vrtcev, proizvodnih hal ali kmetijskih poslopij.  Želite narediti konkreten korak k zeleni energiji in trajnostni naravnanosti vaše ustanove, podjetja ali občine? Izpolnite kontaktni obrazec ali med kontakti izberite kakšno drugo možnost, da se povežemo.