Skozi leta prakse z izgradnjo sončnih elektrarn, ki jih imamo v podjetju ENERTRON d.o.o., se je izkazalo, da je zima priročna za urejanje dokumentacije, zgodnji začetek pomladi pa za njihovo izgradnjo. V topli drugi polovici februarja smo uspeli zaključiti kar tri nove sončne elektrarne, dve na Dolenjskem in eno v Savinjski dolini. Tudi druga sončna elektrarna v Savinjski dolini bo kmalu zaključena, za nami pa je tudi zaključek izjemnega sodelovanja v občini Trebnje – Sončne elektrarne na gasilskih domovih za trajnostno naravnanost celotne lokalne skupnosti.

Prihajajoča pomlad 2019 je že prinesla tudi nekatere tehnološke novosti.  V ENERTRON-u smo z zanimanjem pričakovali novo generacijo razsmernikov Solar Edge in dva tovrstna tudi vgradili. Največ novosti nova generacija razsmernikov Solar Edge prinaša za monterje. Njihova aktivacija z izpolnjevanje dodatnih pogojev za prijavo preko pametnega telefona prinaša predvsem varnejšo uporabniško izkušnjo. Z novo generacijo razsmernikov se izognemo aktivaciji in upravljanju nastavitev ob odprtem razsmerniku pod napetostjo, kar je ključna novost tudi za uporabnika oz. lastnika elektrarne.

Po nekajtedenskem spremljanju delovanja razsmernikov nove generacije ocenjujemo, da je omenjena nadgradnja opreme dobrodošla in bo v prihodnje prinesla še boljše izkoristke neusahljivega vira energije.